Τι είναι το KNX – Μελέτη – Κόστος

Το KNX είναι τεχνολογία που ελέγχει την αυτοματοποίηση ολοκληρωμένων λειτουργιών οποιουδήποτε οικιστικού, εμπορικού ή βιομηχανικού κτιρίου όπως HVAC, συστήματα φωτισμού, πολυμέσα, ασφάλεια, διαχείριση ενέργειας και άλλα.

 • Home
 • /
 • Τι είναι το KNX – Μελέτη – Κόστος

Τι είναι το KNX – Μελέτη – Κόστος

Το KNX είναι τεχνολογία που ελέγχει την αυτοματοποίηση ολοκληρωμένων λειτουργιών οποιουδήποτε οικιστικού, εμπορικού ή βιομηχανικού κτιρίου όπως HVAC, συστήματα φωτισμού, πολυμέσα, ασφάλεια, διαχείριση ενέργειας και άλλα.

Ποια η χρησιμότητα του KNX

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία KNX, πώς λειτουργεί το KNX και γιατί πρέπει σίγουρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης συστημάτων KNX είτε σε υπάρχοντα κτίρια είτε κατά τη διάρκεια της κατασκευής για το επόμενο έργο σας.

Ενσωμάτωση KNX σε Κτίρια

Ο ενδιαφερόμενος για το Smart Home πρέπει να αναλογιστεί τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της αλλαγής, όπως την εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας καθώς πρόκειται για ένα σπίτι που προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες των ιδιοκτητών του. «Δουλεύει» από μόνο του στο υπόβαθρο, απλοποιώντας τις καθημερινές εργασίες και ρουτίνες, ελευθερώνοντας χρόνο προς αξιοποίηση. Ταυτόχρονα προσφέρει άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του Smart Home πρέπει να έχει στο νου του πως χρηματοδότηση για πολλές αλλαγές δικαιούται και προβλέπονται από το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.


Το πρόγραμμα, όντας πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο, με γενναία κίνητρα για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, πέραν των παραδοσιακών παρεμβάσεων, θα επιδοτεί την αυτονομία, δηλαδή τη μετατροπή κτιρίων σε Smart Homes, έχοντας τον φιλόδοξο στόχο να αναβαθμίσει 60.000 ακίνητα ετησίως. Κυρίως όμως θα είναι το πρώτο μιας μακράς σειράς νέας γενιάς παρόμοιων προγραμμάτων τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από το 2021 και για μια τριετία, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση εθνικού σχεδίου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Καινοτομία KNX σε σύγχρονα Κτίρια
Λύσεις για έξυπνο σπίτι με KNX

Κεντρική ιδέα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ, είναι αφενός ότι εστιάζει στα μεσαία και υψηλότερα βαλάντια, προβλέποντας γι’ αυτά μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, αφετέρου ότι επιχειρεί να “κουμπώσει” με την ψηφιακή εποχή. Χωρίς να εγκαταλείπει τις παραδοσιακές παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα, εγκατάσταση φυσικού αερίου, κ.λπ.), χρηματοδοτεί νέες τεχνολογίες, τη μετατροπή των κτιρίων σε έξυπνα, δηλαδή:

 • τον αυτόματο προγραμματισμό των συσκευών οικιακού εξοπλισμού
 • τη λειτουργία τους από απόσταση
 • την παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα συμπεριλαμβάνονται:

 • Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης
  •  φωτισμού
  •  θέρμανσης και ψύξης
  •  απομακρυσμένου ελέγχου
  •  και παρακολούθησης
 • Η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ
  • φωτοβολταϊκά στις στέγες
  • Μπαταρίες
 • Οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
 •  Κοινόχρηστοι χώροι με εξοικονόμηση ενέργειας
   • Θέρμανση
   • Φωτισμός
   • Ανελκυστήρες
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων KNX
 • Στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων επιδοτείται το smart home!Τη δυνότητα μετατροπής σε «έξυπνα σπίτια» επιδοτεί μεταξύ άλλων το ανανεωμένο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 30 Νοεμβρίου.Το νέο πρόγραμμα προσθέτει μια νέα καινοτόμα παρέμβαση όπου εκτός από τις παραδοσιακές επιδοτούμενες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των προηγούμενων κύκλων, φέτος θα επιδοτεί και παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης.

Τι είναι το KNX;

Για να μεταφέρετε δεδομένα ελέγχου σε όλα τα στοιχεία διαχείρισης κτιρίων (ή έξυπνες οικιακές συσκευές / λειτουργίες), απαιτείται ένα σύστημα που αποφεύγει το πρόβλημα της μεμονωμένης συσκευής να μιλά «διαφορετικές γλώσσες».Οι συσκευές KNX μπορούν να διαχειριστούν φωτισμό, περσίδες και ρολά, HVAC, συστήματα ασφαλείας, διαχείριση ενέργειας, βίντεο ήχου, λευκά είδη, οθόνες, τηλεχειριστήριο κ.λπ.Το KNX είναι επίσης το μόνο ανοιχτό πρότυπο στον κόσμο για έλεγχο σπιτιών και κτιρίων και συμμορφώνεται με τα πρότυπα EN 50090, EN 13321-1 και ISO / IEC 14543 και έχει υποβληθεί για έγκριση προτύπων της Αυστραλίας.Σε αντίθεση με τα ιδιόκτητα πρωτόκολλα (τα οποία υποστηρίζει μόνο ο κατασκευαστής), το KNX είναι ένα ανοιχτό παγκόσμιο πρότυπο με περισσότερους από 300 διαφορετικούς κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα που όλα συνεργάζονται και λειτουργούν απρόσκοπτα.Το KNX λειτουργεί διασφαλίζοντας ότι όλα τα στοιχεία, οι συσκευές, οι λειτουργίες και οι λειτουργίες οποιουδήποτε κτιρίου (ή εξωτερικού χώρου) επικοινωνούν μέσω μιας κοινής γλώσσας άμεσα και απομακρυσμένα.

Ενεργειακή Αναβάθμιση για εξοινόμηση KNX
Ενεργειακή Αναβάθμιση για εξοινόμηση KNX

Πώς λειτουργεί το KNX;

  Η γραμμή KNX είναι το κύριο κεντρικό νευρικό σύστημα για όλα τα αυτόματα. Είναι ένα πράσινο καλώδιο που εγκαθίσταται εκτός από τη συμβατική τροφοδοσία δικτύου κατά τη διάρκεια ενός νέου έργου κατασκευής ή ανακαίνισης.Όλα τα διάφορα στοιχεία τεχνολογίας κτιρίων στη συνέχεια συνδέονται μεταξύ τους με την κύρια γραμμή διαύλου KNX σύμφωνα με το πρότυπο KNX για αυτοματισμό κτιρίων.Στη συνέχεια, το σύστημα καλωδίων διαχειρίζεται από αισθητήρες, ανιχνευτές, παραμέτρους κ.λπ. – οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να ελέγχονται εύκολα από τους τελικούς χρήστες με φορητό υπολογιστή, έξυπνο τηλέφωνο ή συσκευή tablet.

Ο δίαυλος KNX δρομολογείται παράλληλα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις συσκευές και τα συστήματα στο δίκτυο που συνδέουν:Οι αισθητήρες (π.χ. κουμπιά, θερμοστάτες, ανεμόμετρα, κίνηση) συλλέγουν πληροφορίες και τις στέλνουν στο δίαυλο ως τηλεγράφημα δεδομένων.Οι ενεργοποιητές (μονάδες εξασθένισης, βαλβίδες θέρμανσης, οθόνες) λαμβάνουν τηλεγραφήματα δεδομένων τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε ενέργειες. καιΠολλοί ενεργοποιητές περιλαμβάνουν επίσης τη λειτουργικότητα του ελεγκτή, καθώς και τη λειτουργικότητα του αισθητήρα (π.χ. για τη μέτρηση των ωρών λειτουργίας, τον αριθμό των κύκλων διακοπτών, το ρεύμα, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πολλά άλλα).

Το λογισμικό εφαρμογών, σε συνδυασμό με τοπολογία συστήματος και λογισμικό έναρξης λειτουργίας, φορτώνεται στις συσκευές μέσω ενός στοιχείου διεπαφής συστήματος.Τα εγκατεστημένα συστήματα KNX είναι προσβάσιμα μέσω LAN, συνδέσμων από σημείο σε σημείο ή τηλεφωνικών δικτύων για κεντρικό ή κατανεμημένο έλεγχο του συστήματος μέσω υπολογιστών, tablet και οθονών αφής και smartphone.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής για συστήματα KNX είναι:Υπάρχουν διαδραστικά και κατανεμημένα μοντέλα εφαρμογών για τον αυτοματισμό κτιρίων διάφορες εργασίες.Επίσης υπάρχουν σχέδια για τη διαμόρφωση και τη διαχείριση πόρων στο δίκτυο και για να επιτρέπεται η δέσμευση τμημάτων μιας κατανεμημένης εφαρμογής σε διαφορετικούς κόμβους.

Διαθέτει σύστημα επικοινωνίας με πρωτόκολλο μηνυμάτων και μοντέλα για τη στοίβα επικοινωνίας σε κάθε κόμβο (ικανό να φιλοξενεί κατανεμημένες εφαρμογές (KNX Common Kernel).

Μοντέλα για την πραγματοποίηση αυτών των στοιχείων κατά την ανάπτυξη πραγματικών συσκευών που θα τοποθετηθούν και θα συνδεθούν σε μια εγκατάσταση.

Ποια χαρακτηριστικά δόμησης / λειτουργίες / συσκευές / συσκευές μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται το KNX;

Βελτιστοποίηση λειτουργικής αποδοτικότητας KNX
Βελτιστοποίηση λειτουργικής αποδοτικότητας KNX

Γύρω από το σπίτι, οι λύσεις KNX κάνουν τη ζωή πιο απλή με αξιόπιστους, έξυπνους και φιλικούς προς το χρήστη αυτοματισμούς που ελέγχουν και διαχειρίζονται λειτουργίες όπως φώτα, περσίδες, HVAC, συστήματα ασφαλείας, πολυμέσα, έξυπνες συσκευές και άλλα.

Σε ένα εμπορικό κτίριο, το KNX βοηθά στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας του κτιρίου επιτρέποντας έξυπνο αυτοματισμό ενσωματωμένων λειτουργιών κτιρίων όπως φώτα, περσίδες, HVAC, συστήματα ασφαλείας, διαχείριση ενέργειας και άλλα.

Κάθε προϊόν που φέρει την επισήμανση του επίσημου εμπορικού σήματος KNX βασίζεται σε δοκιμές συμμόρφωσης που πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών τρίτων μερών της KNX.

Πώς είναι ενεργειακά αποδοτικό το KNX και πώς θα μειώσει το ενεργειακό κόστος;

Τα συστήματα KNX για έξυπνα σπίτια και εμπορικά κτίρια προσφέρουν όχι μόνο καλύτερο έλεγχο και περισσότερη άνεση, αλλά μειώνουν ταυτόχρονα σημαντικά το κόστος ενέργειας παρακολουθώντας συνεχώς και προσαρμόζοντας τις λειτουργικές ρυθμίσεις για οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίαυλο KNX.

Τα συστήματα KNX παρέχουν αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας μέσω Peak Demand Monitor, Current Detection, Network Monitor, Load Shedding, Smart Metering, Energy Pulse Counting, Data Logging και Visualization.

Σε τι είδους κτίρια μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα KNX;

Η υποδομή KNX και τα έξυπνα συστήματα κτιρίων KNX μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε κτίριο ή εξωτερικό χώρο – από ένα μικρό σπίτι έως ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο ή βιομηχανικό συγκρότημα.

   • Ιδιωτικές κατοικίες
   • Κατοικίες (διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, αρχοντικά κ.λπ.)
   • Γραφεία
   • Πλατείες
   • Σχολεία
   • Καζίνο
   • Νοσοκομεία
   • ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
   • Δημόσια κτίρια και εξωτερικοί χώροι (κυβερνητικά κτίρια, βιβλιοθήκες, γήπεδα, κ.λπ.).

Έχοντας κατά νου τις παραπάνω πληροφορίες μπορούμε να επικεντρωθούμε στα 6 βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρει το KNX.

A. Άνεση

Το σύστημα KNX είναι μια έξυπνη λύση για την ηλεκτρική εγκατάσταση της οικοδομικής τεχνολογίας, η οποία ανοίγει μια εντελώς νέα διάσταση της σύγχρονης ζωής. Η έξυπνη ιδέα δικτύωσης και ελέγχου της τεχνολογίας κτιρίων βελτιώνει αισθητά την άνεση διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και χαμηλό κόστος ενέργειας – τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας.

B. Ασφάλεια

Πάει αρκετός καιρός από όταν χρησιμοποιήθηκε η κλασική καλωδίωση, επομένως τα συστήματα ελέγχου είναι η σύγχρονη τεχνολογία στα κτίρια. Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις στην Ευρώπη ή μάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σίγουρα η ΕΤΕ (European Installation Bus) ή η επόμενη έκδοση KNX. Τέτοιες τεχνολογίες Bus επιτρέπουν τη δυναμική δημιουργία λειτουργιών και κάνουν τα κτίρια πιο έξυπνα.

Δίπλα στην κύρια καλωδίωση, η σύνδεση του κτιρίου με το IT μέσω συστημάτων ελέγχου είναι ουσιαστικά ευκολότερη. Δεν είναι πλέον όνειρο ο έλεγχος και η παρακολούθηση κτιρίων μέσω υπολογιστή. Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε πού προκύπτουν κίνδυνοι;

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ;

Η ασφάλεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά, αλλά πώς μπορούμε να ορίσουμε την ασφάλεια σε αυτό το πλαίσιο και τι σημαίνει στην καθημερινή ρουτίνα των εγκαταστατών, των αρχιτεκτόνων, των επισκεπτών ή των ιδιοκτητών σε σύγχρονα κτίρια;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση εξετάζουμε τους πιθανούς φορείς επίθεσης των συστημάτων διαχείρισης κτιρίων.

ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Βασικά, υπάρχουν δύο φορείς επίθεσης των συστημάτων διαχείρισης κτιρίων: το ίδιο το Bus και το IT που ελέγχει. Και τα δύο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της ασφάλειας. Αναλυτικά, σημαίνει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα βήματα:

Ασφάλεια Συστήματων ΚΝΧ
Ασφάλεια Συστήματων ΚΝΧ

ΙΤ

   • Αρχιτεκτονική δικτύου
   • Απομόνωση εφοδιασμού
   • Έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο
   • Τείχος προστασίας
   • Διαχείριση ενημερωμένων εκδόσεων κώδικα
   • Πρόσβαση στην οπτικοποίηση

BUS

   • Αρχιτεκτονική δικτύου
   • Απομόνωση εφοδιασμού
   • Έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο

Ενώ οι επιθέσεις σε υποδομές πληροφορικής είναι καθημερινές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να αποφευχθούν ή μάλλον να περιοριστούν μέσω διαφόρων μέτρων, οι επιθέσεις στο BUS είναι διαφορετικές.

Η ασφάλεια κάθε συστήματος αντιστοιχεί σχεδόν πάντα στη χρηστικότητα του. Αν μας άρεσε να ελέγξουμε, π.χ.  κάθε φως από κάθε διακόπτη, ένας εισβολέας θα μπορούσε να το κάνει επίσης. Εάν τα φώτα είναι σε διαφορετικές γραμμές, ο διακόπτης θα χρειαστεί επίσης πρόσβαση σε διαφορετικές γραμμές για να φτάσει στις καθορισμένες διευθύνσεις της ομάδας. Προφανώς, ένας εισβολέας είναι σε θέση να αναλάβει διατομεακή δράση, με όλες τις συνέπειες!

ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ;

Στην πραγματικότητα, το θέμα της ασφάλειας στα συστήματα διαχείρισης κτιρίων είναι ένα έντονα συζητημένο θέμα. Αλλά τι έχει συμβεί μέχρι τώρα;

Οι επιθέσεις σε συστήματα διαχείρισης κτιρίων δεν είναι γνωστές. Ωστόσο, ο λόγος θα ήταν ότι κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίσει τέτοιες επιθέσεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Συγκρίσιμο με αυτό το ζήτημα είναι οι επιθέσεις σε συστήματα SCADA, που έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων. Αυτά τα συστήματα ελέγχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά οι φορείς επίθεσης είναι παρόμοιοι με τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων. Στο παρελθόν, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός επιθέσεων σε τέτοια συστήματα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ KNX

Στο μέλλον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες στρατηγικά, που δίδονται από την ΕΤΕπ / ΚΝΧ, για να αντιμετωπίσουμε αυτά που προκύπτουν. Για λογικούς λόγους, πρέπει να ξεκινήσετε στο σχεδιασμό των συστημάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι κατασκευαστές ενδιαφέρονται να βρουν λύσεις σχετικά με την ασφάλεια της EIB / KNX.

Κάνοντας το KNX ασφαλές

Η KNX Association, ως ένωση κατασκευαστών, ανέλαβε το θέμα της ασφάλειας σε πρώιμο στάδιο με τον τίτλο «KNX Secure». Παρ ‘όλα αυτά, η προδιαγραφή και η εφαρμογή χρειάστηκαν αρκετά χρόνια – ένας σημαντικός λόγος είναι η πολυπλοκότητα του πρωτοκόλλου KNX, για το οποίο η αντιμετώπιση ομάδων, η οποία είναι απαραίτητη για ολόκληρο το σύστημα KNX, αποτελεί μια πρόκληση για ασφαλή κρυπτογράφηση.

Μέχρι τις αρχές του 2019, τόσο το σύστημα όσο και οι προδιαγραφές δοκιμών θεωρήθηκαν σταθερές και έχουν εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο της KNX Association. Η KNX Association έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή του θέματος ασφαλείας στο ETS – το κεντρικό λογισμικό εγκατάστασης για το KNX. Τα εργαλεία δοκιμής για την ανάπτυξη συσκευών KNX Secure έχουν επίσης επεκταθεί ανάλογα.

Οι στοίβες επικοινωνίας με το KNX Secure διατίθενται από παρόχους συστημάτων όπως το Weinzierl και οι πρώτες πιστοποιήσεις προϊόντος ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Το KNX Secure είναι πλέον πραγματικότητα και πρέπει να εξεταστεί με περισσότερες λεπτομέρειες με τις δύο παραλλαγές του, δηλαδή το KNX Data Secure και το KNX IP Secure. Κάνοντας το KNX ασφαλές.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ KNX από την άποψη του κατασκευαστή

Το KNX Secure είναι σίγουρα μια πρόκληση για τους κατασκευαστές. Η επέκταση των υπαρχουσών συσκευών KNX με το KNX Secure, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα είναι δυνατή χωρίς αλλαγή του υλικού, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για διαθέσιμη μνήμη και υπολογιστική ισχύ. Η κατανομή κλειδιών και η εκτύπωση πρέπει επίσης να εφαρμοστούν ως κωδικός QR στην παραγωγή.

Νέες απαιτήσεις προκύπτουν για τους κατασκευαστές λογισμικού για το KNX, για παράδειγμα οπτικοποιήσεις. Δεν αρκεί πλέον η εισαγωγή ή η εισαγωγή των διευθύνσεων ομάδας του έργου. Ακόμη και η γνώση των χρησιμοποιούμενων κλειδιών δεν επαρκεί για την αποστολή κρυπτογραφημένων τηλεγραφικών ομάδων. Αντίθετα, κάθε συμμετέχων πρέπει να γνωστοποιηθεί σε όλες τις συσκευές στις οποίες πρέπει να φτάσει. Αυτό είναι προς το παρόν και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι, μόνο δυνατό μέσω του ETS. Για τις περισσότερες συσκευές στην αγορά που δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία χρησιμοποιώντας το ETS σήμερα, ο τρόπος για ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας KNX είναι πιθανό να είναι μια πρόκληση, αν και διαχειρίσιμο.

C. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας έως 50%.

Περίπου το 33% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης κατοικιών και εμπορικών κτιρίων χρησιμοποιείται για θέρμανση. Από ένα συγκεκριμένο σημείο, τόσο υψηλό η ενεργειακή ζήτηση μπορεί να είναι μόνο μειωμένο με έξυπνοσύστημα ελέγχου – όπως το KNX.

Είναι σαφές ότι απαιτείται ένα σύστημα ολοκλήρωσης, παρακολούθησης και ελέγχου όλων αυτών των υποσυστημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση. Η τεχνολογία KNX είναι ιδανική για αυτό και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αλληλεπιδρώντας με τις διάφορες πτυχές ως εξής:

1) Παραγωγή ενέργειας

Χάρη στη μέτρηση ενέργειας, μπορούμε να παρακολουθούμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά πάσα στιγμή, καθώς και να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά του κτιρίου ώστε να λειτουργεί υπό τις καλύτερες συνθήκες. Οι πιστοποιήσεις Green κτιρίων, όπως το LEED, τονίζουν τη σημασία της εμφάνισης αξιών, όπως η παραγωγή ενέργειας ή η κατανάλωση ενέργειας, σε δημόσιους χώρους, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση μεταξύ των χρήστες του κτιρίου.

2) Εφεδρική ενέργεια

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το κτίριο θα διαθέτει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας διαθέσιμη. Εάν παρακολουθείται η χωρητικότητα της συστοιχίας μπαταριών, μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικές διαδικασίες ανάλογα με την ενέργεια που απομένει. Για παράδειγμα, μπορούν να ρυθμιστούν διαφορετικές κατηγορίες, έτσι ώστε καθώς η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται, τα συστήματα ή τα φορτία μπορούν να απενεργοποιηθούν ένα προς ένα, από το λιγότερο σημαντικό στο πιο σημαντικό.

3) Έλεγχος κτιρίων

Το KNX προσφέρει πολλές λύσεις σχετικά με τον έλεγχο συστημάτων. HVAC, φωτισμός, ρολά και σκίαση, ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων, τεχνικών συναγερμών, ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων – όσο περισσότερα συστήματα, τόσο το καλύτερο. Η ιδέα είναι να έχουμε παγκόσμιες λύσεις που καλύπτουν όσες λειτουργίες απαιτούνται για εξοικονόμηση ενέργειας ή αποφυγή σπατάλης πόρων.

Για παράδειγμα, απλές ενέργειες όπως η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού σε κατάσταση αναμονής ενώ ένα παράθυρο είναι ανοιχτό βοηθά στην αποφυγή σπατάλης ενέργειας. Άλλες πιο προηγμένες λύσεις είναι διαθέσιμες, όπως «ελεύθερη ψύξη». Αυτό συνίσταται στην ψύξη του κτιρίου τη νύχτα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να κρυώσει το κτίριο το πρωί όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται – κάτι που είναι χαρακτηριστικό στις μεσογειακές χώρες.

Όλες αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας το KNX ως αποκεντρωμένο σύστημα που φροντίζει τα διάφορα υποσυστήματα.

Είναι πλέον σχεδόν αδιανόητο ότι ένα νέο κτίριο θα μπορούσε να σχεδιαστεί χωρίς να θεωρηθεί η ενεργειακή διαχείριση ως ενεργός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και, ως εκ τούτου, λογαριασμών και εκπομπών CO2.

Οι Green πιστοποιήσεις κτιρίων, συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση θα ενισχύσουν τη ζήτηση για συστήματα διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια και σπίτια, όπου η ανανεώσιμη ενέργεια παράγεται και διαχειρίζεται τοπικά.

Έλεγχος και ασφάλεια κτιρίων KNX
Έλεγχος και ασφάλεια κτιρίων KNX

 

Το Smart City είναι μια ιδέα που απαιτεί τέτοιου είδους λύσεις, όπου οι ομάδες ενεργειακής παραγωγής και κατανάλωσης είναι ενσωματωμένες και πρότυπα, όπως το KNX, είναι ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο μέσο για την επίτευξη ενεργειακής απόδοσης.

Παρά την ετήσια μείωση του κόστους παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος των δυνατοτήτων επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επομένως, το μοντέλο προσομοίωσης της κατανάλωσης ενέργειας που αναπτύχθηκε από την εταιρεία μας επιτρέπει τη μείωση των κορυφών και, κατά συνέπεια, οδηγώντας στη βιωσιμότητα του έργου.

Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει απενεργοποίηση του φωτός όταν δεν το χρειάζεστε. Σε κτίρια γραφείων, σχολεία, εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και πολλά άλλα κτίρια, ο τεχνητός φωτισμός παραμένει αναμμένος για πολλούς λόγους. Στην περίπτωση αυτοματισμού κτιρίου με KNX, ο κύκλος λειτουργίας μπορεί για παράδειγμα να προσαρμοστεί στην πραγματική απαίτηση φωτισμού με τη βοήθεια ενός προγράμματος χρονομέτρου. Αυτό το μέτρο και μόνο μπορεί να επιτύχει υψηλή εξοικονόμηση που μπορεί να βελτιστοποιηθεί περαιτέρω ανάλογα με τη χρήση δωματίου και τον τύπο κτιρίου, σε γραφεία, σχολεία κ.λπ.

Ρύθμιση της θέρμανσης και της ψύξης

Ο ηλεκτρονικός ατομικός έλεγχος θερμοκρασίας δωματίου υπόσχεται ένα σαφές δυναμικό εξοικονόμησης. Είναι επομένως η πιο αποτελεσματική μέθοδος χρήσης της ενέργειας θέρμανσης και ψύξης που παράγεται μέσω του συστήματος θέρμανσης ή του συστήματος κλιματισμού. Η χρήση ενέργειας βάσει ζήτησης μπορεί να επιτευχθεί μέσω προγράμματος χρονοδιακόπτη με προληπτική θερμοκρασία ή ακόμα και μέσω του σήματος παρουσίας. Καθώς οι μεταβλητές θερμοκρασίας όλων των δωματίων είναι διαθέσιμες κεντρικά σε όλο το σύστημα KNX, η ενέργεια θέρμανσης και ψύξης μπορεί να παραχθεί σύμφωνα με τη ζήτηση και με υψηλό επίπεδο απόδοσης. Σε μοντέρνα, ειδικά σχεδιασμένα κτίρια με γυάλινες προσόψεις, είναι πλήρως απαραίτητα συστήματα αυτόματης προστασίας από τον ήλιο. Τα κύρια καθήκοντά τους είναι σκίαση και ψύξη για να διασφαλίσουν την ευημερία των ανθρώπων στο κτίριο.

Από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας

Η αλληλεπίδραση όλων των συναλλαγών σε αυτοματισμούς δωματίων και κτιρίων περιέχει υψηλό δυναμικό βελτιστοποίησης. Όλες οι λειτουργίες συνδέονται σε ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας και κτιρίων. Το KNX προσφέρει βέλτιστες λύσεις με συστήματα διαχείρισης και οπτικοποίησης για το σκοπό αυτό. Περαιτέρω συστήματα τεχνολογίας κτιρίων ενσωματώνονται μέσω διεπαφών. Όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του κτιρίου μπορούν να καταγραφούν, να αρχειοθετηθούν και να απεικονιστούν σε κεντρική τοποθεσία.

Εξοικονόμηση ενέργειας KNX
Εξοικονόμηση ενέργειας KNX

Πρότυπο KNX που επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας

Όταν κάποιος σκέφτεται την οικοδόμηση συστημάτων, σκέφτεται το KNX. Συμπεριλαμβάνεται η άνεση του ελέγχου παντζούρια, περσίδες, σύστημα φωτισμού, ηχοσύστημα, σύστημα θέρμανσης, σύστημα κλιματισμού και άλλα. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η άνεση έρχεται επίσης με ένα επιπλέον πλεονέκτημα, η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50%, δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστα μέχρι στιγμής.

Οι τρέχουσες μελέτες αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας KNX μπορεί να μειώσει σημαντικά τον ενεργειακό προϋπολογισμό. Η επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου άνεσης μέσω συστημάτων λεωφορείων σε κτίρια υπήρξε από καιρό γνωστό γεγονός. Το πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι αναφέρεται συχνά σε αυτό το πλαίσιο ελέγχοντας όλα τα ενεργειακά συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια, όπως φώτα, θερμότητα και εξαερισμό στις απαιτήσεις των χρηστών. Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο KNX Scientific Conference 2006 στη Βιέννη έδειξαν πρόσθετες δυνατότητες του συστήματος ελέγχου κτιρίων.

4. Απομακρυσμένη διαχείριση

Για σύνδεση απευθείας στο δίαυλο KNX, το ISE Smart Connect KNX συνδέεται αυτόματα στην πύλη ISE. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κωδικός προϊόντος από την πλευρά της συσκευής και για τη δημιουργία λογαριασμού. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές μαζί. Μόλις συνδεθεί, μια εφαρμογή Windows δημιουργεί εικονικές απομακρυσμένες συσκευές για το ETS, οπότε ο απομακρυσμένος προγραμματισμός είναι απρόσκοπτος και χωρίς προβλήματα.

Η συσκευή διαθέτει επίσης πρόσθετα χαρακτηριστικά που μπορούν να διαμορφωθούν στο ETS, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης της απομακρυσμένης σύνδεσης, έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης σπιτιού να μπορεί να έχει άμεσο έλεγχο της απομακρυσμένης σύνδεσης. Διαθέτει επίσης λειτουργίες ειδοποίησης που επιτρέπουν την κοινή χρήση της κατάστασης των διευθύνσεων ομάδας KNX μέσω email ή SMS.

Το ISE Smart Connect KNX προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για διαχείριση απομακρυσμένης πρόσβασης και υποστήριξη εξωτερικών ειδοποιήσεων.

Gira S1

Προσφέροντας τις ίδιες δυνατότητες με τη συσκευή ISE, το Gira S1 χρησιμοποιεί το Gira Portal αντ ‘αυτού, το οποίο το καθιστά ιδανικό αν χρησιμοποιείτε άλλες συσκευές συστήματος από τη Gira, όπως το X1 ή το Homeserver. Κατά τη σύζευξη, μπορείτε να ξεκλειδώσετε πρόσθετες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του φωνητικού ελέγχου Alexa και της ενοποίησης IFTTT. Λειτουργεί επίσης με εφαρμογές Gira, που σημαίνει ότι μπορείτε να προσφέρετε στον πελάτη μια μόνιμη, ασφαλή απομακρυσμένη σύνδεση με την ιδιοκτησία του, καθώς και να το χρησιμοποιείτε για τη δική σας απομακρυσμένη πρόσβαση συντήρησης.

Από την πύλη Gira Device μπορείτε να διαχειριστείτε την πρόσβαση σε εφαρμογές KNX και Gira, καθώς και να διαμορφώσετε ειδοποιήσεις.

Διεπαφή IP Jung

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και διατίθεται τον Ιούνιο, η Jung ξεκίνησε τις δικές της λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα διεπαφή IP. Και πάλι, η σύνδεση μέσω μιας πύλης – αυτή τη φορά MyJUNG – η βασική διαφορά είναι ότι η απομακρυσμένη πρόσβαση διαχειρίζεται απευθείας στο ETS μέσω μιας εφαρμογής. Χωρίς πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο IP, αυτή είναι η τέλεια λύση για έργα με πολλούς μηχανικούς ή πελάτες που έχουν πρόσθετα προβλήματα ασφάλειας. Και πάλι, η πρόσβαση μπορεί να είναι μόνιμη ή διαμορφωμένη, οπότε ο πελάτης πρέπει να την παραχωρήσει μέσω μιας εφαρμογής ή ενός κουμπιού στην εγκατάσταση.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα παρέχουν κρυπτογραφημένη επικοινωνία που δεν απαιτεί πρόσθετες αλλαγές στο τοπικό δίκτυο, οπότε ακόμα και αν ο πελάτης αλλάξει το δρομολογητή του, μεταβεί σε νέα τροφοδοσία ή ακόμη και αλλάξει εντελώς τον τύπο σύνδεσης, το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση.

Μπορούν τα συστήματα KNX να τοποθετηθούν εκ νέου σε υπάρχουσες δομές κτιρίων;

Το σύστημα KNX είναι μια ευέλικτη επιλογή smart-home (ή smart-building) και μπορεί να τοποθετηθεί εκ νέου ή να εγκατασταθεί σε υπάρχουσες δομές κτιρίων με σχετική ευκολία.

Το σύστημα KNX είναι επίσης ένα επεκτάσιμο σύστημα με μελλοντικό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σύστημα KNX μπορεί να επεκταθεί ή να επαναπρογραμματιστεί με ευκολία όταν απαιτούνται ή επιθυμούν αναβαθμίσεις στο σύστημα.

Μόλις εγκατασταθεί ένα σύστημα KNX, το σύστημα προσαρμόζεται στη συνέχεια σε μεμονωμένες απαιτήσεις κάθε φορά που αλλάζουν οι τρόποι ζωής, οι προτιμήσεις ή οι συνθήκες εργασίας.

Η τεχνολογία KNX προσφέρει την τέλεια μακροπρόθεσμη λύση για μια ποικιλία διαφορετικών οικιστικών, εμπορικών και βιομηχανικών κτιριακών έργων, καθώς ολόκληρο το σύστημα μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα και νέα προϊόντα συμβατά με KNX εισάγονται στην αγορά.

Οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας KNX

Ποια είναι τα κύρια οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας KNX εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας;

Η τεχνολογία KNX είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης γνώσης και εμπειρίας που αποκτήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια με τις προηγούμενες τεχνολογίες στο KNX (δηλαδή το European Installation Bus (EIB), το European Home System (EHS) και το BatiBUS).

Ακολουθούν 10 κύρια οφέλη από τη χρήση συστημάτων KNX για αυτοματισμό έξυπνου σπιτιού και έξυπνου κτιρίου.

Το KNX είναι το Διεθνές Πρότυπο για έξυπνο οικιακό αυτοματισμό και έλεγχο κτιρίων – επομένως μελλοντική απόδειξη.

ISO / IEC Εγκρίθηκε η τεχνολογία KNX ως το Διεθνές Πρότυπο ISO / IEC 14543-3 το 2006.

Η CENELEC ενέκρινε την τεχνολογία KNX ως το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 50090 το 2003.

Η CEN ενέκρινε την τεχνολογία KNX ως EN 13321-1 (ως απλή αναφορά στο EN 50090) και EN1332-2 (KNXnet / IP) το 2006.

Η SAC ενέκρινε την τεχνολογία KNX ως κινεζικό πρότυπο GB / T 20965 το 2007.

ANSI / ASHRAE Εγκρίθηκε η τεχνολογία KNX ως το πρότυπο US ANSI / ASHRAE 135 το 2005.

Η KNX εγγυάται τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των προϊόντων με επίσημη πιστοποίηση προϊόντων KNX.

Η διαδικασία πιστοποίησης KNX διασφαλίζει ότι διαφορετικά προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους απρόσκοπτα.

Αυτό εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ευελιξίας στην επέκταση και την τροποποίηση των εγκαταστάσεων KNX.

Η συμμόρφωση των προϊόντων KNX ελέγχεται σε ουδέτερα εργαστήρια (από τρίτους).

Το KNX είναι το μοναδικό πρότυπο ελέγχου οικιακού και κτιρίου που λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα συστήματα πιστοποίησης για προϊόντα, κέντρα κατάρτισης (επαγγελματικά και ιδιωτικά ιδρύματα) και για μεμονωμένα άτομα (ηλεκτρολόγοι, σχεδιαστές κτιρίων).

 Το KNX σημαίνει υψηλή ποιότητα προϊόντος.

Η KNX Association απαιτεί υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια της ζωής ενός προϊόντος KNX.

Επομένως, όλα τα κατασκευαστικά μέλη της KNX πρέπει να δείξουν συμμόρφωση με το ISO 9001 προτού ακόμη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση προϊόντος KNX.

Εκτός από τη συμμόρφωση του κατασκευαστή με το ISO 9001, τα προϊόντα KNX πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού καθώς και του διεθνούς προτύπου για οικιακά και οικοδομικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, η KNX Association έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει πιστοποιημένα προϊόντα ή μπορεί να απαιτήσει πρόσθετες αναφορές δοκιμών κατασκευαστή στις οποίες βασίζεται η δήλωση συμμόρφωσης υλικού.

Ένας μοναδικός κατασκευαστής ανεξάρτητος κατασκευαστής λογισμικού εργαλείου ETS®.

Το εργαλείο λογισμικού υπολογιστή ETS επιτρέπει το σχεδιασμό, τη μηχανική και τη διαμόρφωση όλων των πιστοποιημένων προϊόντων KNX.

Το εργαλείο είναι ανεξάρτητο από τον κατασκευαστή, που σημαίνει ότι ο ολοκληρωτής συστήματος είναι σε θέση να συνδυάζει προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών σε μία εγκατάσταση.

Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις εφαρμογές στον έλεγχο αυτοματισμού έξυπνου σπιτιού και κτιρίου.

Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις πιθανές λειτουργίες / εφαρμογές στο σπίτι και τον έλεγχο κτιρίων, από φωτισμό, έλεγχο κλείστρου έως ασφάλεια, θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, παρακολούθηση, έλεγχο νερού, διαχείριση ενέργειας, μέτρηση καθώς και οικιακές συσκευές, ήχος και πολλά ακόμη.

Το KNX βελτιώνει την άνεση και την ασφάλεια και συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κλίματος (έως και 50% για έλεγχο φωτισμού και το ίδιο ποσό για εφαρμογές θέρμανσης).

Το KNX μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία κατοικιών, εμπορικών, βιομηχανικών και εξωτερικών χώρων.

Το KNX μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και να ενσωματωθεί τόσο σε νέες όσο και σε υπάρχουσες οικοδομικές κατασκευές.

Οι εγκαταστάσεις KNX μπορούν επομένως να επεκταθούν εύκολα και να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες / απαιτήσεις, με ελάχιστο χρόνο και οικονομική επένδυση (π.χ. όταν οι νέοι ενοικιαστές μετακινούνται σε ένα εμπορικό κτίριο).

Το KNX μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε μονοκατοικίες μικρού μεγέθους όσο και σε μεγάλα κτίρια (γραφείο, ξενοδοχείο, συνεδριακά κέντρα, νοσοκομεία, σχολεία, πολυκαταστήματα, αποθήκες, αεροδρόμια κ.λπ.).

Το KNX υποστηρίζει μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων διαμόρφωσης.

Το KNX προσφέρει διαφορετικά επίπεδα εισόδου για την υλοποίηση των έργων KNX.

Μέσω του KNX E-Mode, απευθύνονται σε μη εξουσιοδοτημένους KNX ηλεκτρικούς εργολάβους.

Μέσω του S-Mode, οι εκπαιδευμένοι εργολάβοι / ολοκληρωτές της KNX μπορούν να πραγματοποιήσουν εξελιγμένες εγκαταστάσεις.

Οι διαφορετικοί τρόποι είναι:

Εύκολη εγκατάσταση (E-Mode): Η διαμόρφωση πραγματοποιείται χωρίς τη βοήθεια υπολογιστή αλλά με κεντρικό χειριστήριο, τροχούς κώδικα ή κουμπιά. Τα προϊόντα συμβατά με E-Mode έχουν συνήθως περιορισμένη λειτουργικότητα και προορίζονται για εγκαταστάσεις μεσαίου μεγέθους.

Εγκατάσταση συστήματος (S-Mode): Ο προγραμματισμός της εγκατάστασης και της διαμόρφωσης γίνεται μέσω υπολογιστή με το εγκατεστημένο λογισμικό ETS, όπου τα δεδομένα προϊόντων των κατασκευαστών περιέχονται στη βάση δεδομένων ETS. Το S-mode προορίζεται για πιστοποιημένους σχεδιαστές και εργολάβους KNX και για εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους.

Το KNX υποστηρίζει διάφορες μορφές μέσων επικοινωνίας.

Κάθε μέσο επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με έναν ή περισσότερους τρόπους διαμόρφωσης.

Αυτό επιτρέπει σε κάθε κατασκευαστή να επιλέξει τον σωστό συνδυασμό για το στοχευμένο τμήμα της αγοράς και την εφαρμογή.

Το KNX μεταδίδεται μέσω ξεχωριστού καλωδίου διαύλου, ιεραρχικά δομή σε γραμμές και περιοχές.

Power Line (KNX PL): Το KNX μεταδίδεται στο υπάρχον δίκτυο δικτύου.

Ραδιοσυχνότητα (KNX RF): Το KNX μεταδίδεται μέσω ραδιοσημάτων. Οι συσκευές μπορεί να είναι μονόπλευρες ή αμφίδρομες.

IP / Ethernet (KNXnet / IP): Αυτό το ευρέως διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές KNXnet / IP, οι οποίες επιτρέπουν τη διοχέτευση ή τη δρομολόγηση των πλαισίων KNX που έχουν ενσωματωθεί σε πλαίσια IP.

Το KNX μπορεί να συνδεθεί με άλλα συστήματα.

Αρκετοί κατασκευαστές KNX προσφέρουν πύλες σε άλλα δίκτυα) δηλ. σε άλλα συστήματα αυτοματισμού κτιρίων, τηλεφωνικά δίκτυα, δίκτυα πολυμέσων, δίκτυα IP κ.λπ.).

Τα συστήματα KNX μπορούν να αντιστοιχιστούν σε αντικείμενα BACnet (όπως τεκμηριώνονται στο διεθνές πρότυπο ISO 16484-5) ή προσφέρουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με την τεχνολογία DALI.

Το KNX είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε τεχνολογία υλικού ή λογισμικού.

Το KNX μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα μικροεπεξεργαστή.

Το KNX μπορεί να εφαρμοστεί από το μηδέν. Ωστόσο, για εύκολη είσοδο στην αγορά, οι κατασκευαστές KNX μπορούν επίσης να προσφεύγουν σε παρόχους στοιχείων του συστήματος KNX.

Διαβάστε ακόμη :

Τι είναι ο αυτοματισμός κτιρίων – Smart Home

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Privacy Settings saved!
Ρυθμίσεις απορρήτου

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Αυτά τα cookies μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε τις επισκέψεις και τις πηγές επισκεψιμότητας, ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε και να βελτιώσουμε την απόδοση του ιστότοπού μας.

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Απορρίψη όλων των υπηρεσιών
Δέχομαι όλες τις υπηρεσίες