Κατασκευή Φαρμακείου, Βάρη
07
Αυγ

Κατασκευή Φαρμακείου στη Βάρη

Κατασκευή Φαρμακείου στη Βάρη

Η Ιnnovo Construction ολοκλήρωσε ακόμα ένα από τα πιο σύγχρονα φαρμακεία της Ελλάδας. Στη Βάρη ανήκει πλέον αυτός ο ξεχωριστός, τελευταίας τεχνολογίας χώρος, με ιδιαίτερο design στο εσωτερικό και εξωτερικό του. Ιδιοκτήτρια του φαρμακείου η κα.Ράπτη , η οποία ζήτησε ένα χώρο που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και εμείς το πραγματοποιήσαμε.

Βασικός στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός άνετου χώρου ο οποίος δύναται να αναδείξει την τεράστια ποικιλία προϊόντων, που πλέον διαθέτει στις μέρες μας ένα φαρμακείο, και στοχεύει στην άμεση εξυπηρέτηση και των πιο απαιτητικών πελατών. Η ιδιαίτερη και επιβλητική πρόσοψη του κτιρίου ,με τα φωτεινά στοιχεία να πρωταγωνιστούν και να δημιουργούν μια σκηνογραφική εικόνα στην κεντρική αρτηρία των νοτίων προαστίων ,προδιαθέτει τον πελάτη για το εσωτερικό του φαρμακείου και προσελκύει τον περαστικό σε ένα κατάστημα ξεχωριστής αισθητικής . Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θεματικό φαρμακείο που εμπνέεται από τη φύση και αποτυπώνει την οικολογική φιλοσοφία των προϊόντων. Οι σχεδιαστικές φόρμες που διέπουν τη γενική διαμόρφωση του καταστήματος στηρίζονται σ τις πιο δυναμικές αρχές σχεδιασμού του sustainable design, το οποίο στοχεύει σε μια «πράσινη» αρχιτεκτονική με οικολογική διάθεση ,στην άρρηκτη σχέση του κτιρίου με το οικοσύστημα και το ενεργειακό του αποτύπωμα σε αυτό.

Η ολοκλήρωση ενός τόσο καλά μελετημένου φαρμακείου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συνεχόμενη και άμεση συνεργασία με την φαρμακοποιό η οποία επιθυμούσε να γίνουν στο χώρο δυναμικές παρεμβάσεις ξεκινώντας από την εργονομία και την αναλυτική και μεθοδευμένη οργάνωση των προϊόντων που προτείναμε (merchandising pharmacy). Το επόμενο και πολύ σημαντικό στάδιο της μελέτης μας ήταν η επίπλωση του χώρου καθώς κάθε κομμάτι προσαρμόστηκε σε μία συγκεκριμένη ανάγκη και κατασκευάστηκε με εξειδικευμένες προδιαγραφές φωτισμού. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των επίπλων αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία τα οποία συμπληρώνονται από το ιδιαίτερο design τους και την εξαιρετική ποιότητα υλικών κατασκευής. Την περιμετρική επίπλωση του φαρμακείου έρχονται να συμπληρώσουν οι δυο γυάλινες κατασκευές που δεσπόζουν κάτω από τους δύο «φωτεινούς ουρανούς» του καταστήματος. Τόσο απλά στην εμφάνιση αλλά τόσο εντυπωσιακά και αυστηρά μελετημένα στην εφαρμογή τους, μπορούν να καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της απαιτούμενης προβολής των προϊόντων και ταυτόχρονα να στοιχειοθετούν και να αποδίδουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα στο χώρο. Η διαφάνειά τους και η σχεδόν αόρατη στήριξή τους αποδεικνύουν την εξειδίκευση του τεχνικού τμήματος μας που έδωσε τη μέγιστη προσοχή στις λεπτομέρειες και τα φινιρίσματα των κατασκευών. Βασικό μέλημα του σχεδιαστικού τμήματος ήταν να δημιουργήσει μία ξεκάθαρη πορεία περιήγησης του χρήστη μέσα από κάθε γωνιά του χώρου ενώ ταυτόχρονα οι προβλεπόμενες θέσης του προσωπικού μπορούν σε κάθε σημείο να εξυπηρετήσουν τον πελάτη.

Το τελευταίο και άκρως σημαντικό στάδιο της ανάλυσης αυτού του χώρου ήταν ο φωτισμός. Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στο σχεδιασμό είναι η ανάδειξη του μέσα από το σωστό φωτισμό. Τόσο ο κύριος όσο και οι κρυφοί φωτισμοί του καταστήματος αλλά και οι φωτεινές πλάτες των επίπλων που εκτείνονται περιμετρικά προβάλλουν τα προϊόντα και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα που αρμόζει σε ένα τέτοιο φαρμακείο. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν από το κομμάτι του φωτισμού οι κεντρικές κρεμαστές κατασκευές που με τη βοήθεια των φωτιζόμενων οροφών συμβάλουν στο συνολικό σχεδιασμό του χώρου ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν κάθε επισκέπτη αλλά και επαγγελματία του χώρου που δήλωσε ότι «αυτό το φαρμακείο είναι όντως ένα από τα πιο σύγχρονα και ατμοσφαιρικά φαρμακεία τής πόλης μας».