Το ιδανικό τζάκι
16
Φεβ

Το Ιδανικό Τζάκι Για Εσάς

Το Ιδανικό Τζάκι Για Εσάς

Ο κεντρικός άξονα; ζέστης και θαλπωρής είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια το τζάκι. Η εστία του σπιτιού με θέα την ελεγχόμενη φωτιά αποτελεί για τον άνθρωπο αρχέτυπη ευχαρίστηση και λειτουργεί ως πυρήνας συγκέντρωσης για τα μέλη της οικογένειας κατά τους χειμερινούς μήνες. Στις μέρες μας αν αναλογιστούμε τη μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων για φυσικές πηγές ενέργειας, το τζάκι αποτελεί την ιδανική λύση εξοικονόμησης πετρελαίου και ρεύματος. Έχει την δυνατότητα να ζεστάνει ένα χώρο ή ακόμα και ολόκληρο το σπίτι με μερικά μόνο καυσόξυλα, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές για το περιβάλλον.

Το τζάκι αποτελεί ένα πολύ δυναμικό στοιχείο του χώρου, για αυτό είναι αναγκαίο να εντάσσεται αρμονικά στον γενικότερο σχεδιασμό της διακόσμησης του κάθε δωματίου, έτσι ώστε να εντυπωσιάζει ακόμα και όταν δεν είναι αναμμένο. Ένα τζάκι αποτελείται από τα εξής βασικά στοιχεία:

~ την εστία, ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η χημική αντίδραση που λέγεται καύση του ξύλου

~ τον καπναγωγό – καμινάδα, σύστημα απαγωγής των καυσαερίων από το θάλαμο καύσης, την εστία

~ την επένδυση, το εξωτερικό περίβλημα της εστίας, το οποίο μπορεί να κατασκευασθεί από οποιοδήποτε υλικό και σε οποιοδήποτε σχέδιο και τεχνοτροπία.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τζακιών που λειτουργούν παράλληλα ως πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης αλλά και ως μέσω κεντρικής θέρμανσης: