Ελαστικές Οροφές
16
Φεβ

Ελαστικές Οροφές

Ελαστικές Οροφές

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΟΡΟΦΕΣ

Ένα νέο καινοτόμο υλικό εισάγεται στην αγορά τα τελευταία χρόνια, οι ελαστικές οροφές. Αποτελούν την πιο πρόσφατη λύση στις αναρτημένες ψευδοροφές και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους οροφών.

Η κατασκευή της αποτελείται από μια λεπτή πλαστική μεμβράνη η οποία τεντώνεται μέσα σε ένα πλαίσιο. Το τελικό σχήμα ορίζεται από το μεταλλικό πλαίσιο. Η εφαρμογή είναι ειδική για τον κάθε χώρο που πρόκειται να εφαρμοστεί όσον αφορά το σχήμα, τις γωνίες ή τις καμπύλες που σχηματίζονται. Ειδικές κατασκευές τρισδιάστατων σχεδίων με διαφανείς ή αδιαφανείς, ματ ή γυαλιστερές, εκτυπωμένες ή χρωματιστές μεμβράνες άμεσα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα του χώρου. Για παράδειγμα, μεμβράνη με φωτισμό στο πίσω μέρος της αρκεί για τον φωτισμό ολόκληρου του χώρου, χωρίς έξτρα φωτιστικά σώματα.

Οι ελαστικές οροφές αποτελούν μοναδική διακοσμητική παρέμβαση στους χώρους που τοποθετούνται. Το νέο υλικό εμπνέει του επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την δημιουργία πρωτότυπων και ελκυστικών ιδεών και εφαρμογών. Παράλληλα όμως έχει την δυνατότητα να καλύψει συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, ηλεκτρισμού και συναγερμού, όπως και υδραυλικές σωληνώσεις και εγκαταστάσεις. Η εγκατάσταση συμπληρωματικών εξαρτημάτων, όπως φωτιστικά, εισαγωγές και εξαγωγές κλιματισμού και εξαερισμού κλπ. γίνεται κανονικά αλλά με δική τους ανάρτηση από την οροφή του χώρου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΟΡΟΦΩΝ

Η επιφάνεια της ελαστικής οροφής έχει πολύ μικρό βάρος, είναι φιλική προς το περιβάλλον, ηχομονωτική, μη-αλλεργιογόνα, μη εύφλεκτη, αδιάβροχη, ανθεκτική, χωρίς σκόνη, και είναι εύκολο να καθαριστεί. Κατά συνέπεια, το υλικό μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα ή να μεταφερθεί, με καθαρότητα και ταχύτατα, χωρίς να αφήσει καμία ζημιά πίσω. Το υλικό χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση ενώ τα χρώματα, το σχήμα και η ζωντάνια των εκτυπωμένων εικόνων μένουν ανέπαφα στο πέρασμα των χρόνων.

Η τεντωμένη οροφή παρέχει οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα μόνωσης από τα δομικά στοιχεία του χώρου, μειώνοντας τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Η σύγχρονη αντιστατική τεχνολογία του υλικού συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας αέρα καθώς σε σύγκριση με την γυψοσανίδα, δεν συσσωρεύει την σκόνη και βακτήρια στη σύνθεσή της. Η ιδιότητα αυτή την καθιστά ιδανική για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιατρικές εγκαταστάσεις. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ελαστικής οροφής είναι η βελτίωση της ακουστικής του δωματίου, του γραφείου, της αίθουσας συναυλιών ή ακόμη και της βιομηχανικής εγκατάστασης.

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΟΡΟΦΕΣ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η εγκατάσταση της ελαστικής οροφής δεν απαιτεί εκτενή προσπάθεια εγκατάστασης. Οι τοίχοι ή η οροφή την οποία θα καλύψει η μεμβράνη δεν είναι αναγκαίο να είναι πλήρως ολοκληρωμένοι. Ο τοποθετητής είναι εξειδικευμένος και χρειάζεται η συμβολή σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί να αφαιρεί η μεμβράνη ώστε να γίνουν εργασίες από πίσω της και να ξανατοποθετηθεί. Μετά την εγκατάσταση δεν χρειάζεται καθαρισμός καθώς δεν γίνεται χρήση κολλώδη ουσιών, τσιμέντου ή χρώματος. Η διαδικασία εγκατάστασης της ελαστικής οροφής είναι εκσυγχρονισμένη και απλή. Με την χρήση της θέρμανσης το υλικό διαστέλλεται ώστε να επιτευχθεί το τελικό λείο και τεντωμένο αποτέλεσμα στηριζόμενο στα περιμετρικά πλαίσια.

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΟΡΟΦΕΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Μια πρωτότυπη κατασκευή που τραβάει τα βλέμματα ανυψώνεται στο κέντρο του φαρμακείου στο Κιάτο. Αρχικά έγινε λεπτομερής σχεδιασμός ώστε να οριστεί το ακριβές οργανικό σχήμα το οποίο στη βάση του θα μπορούσε να συμπεριλάβει βιτρίνες προβολής προϊόντων. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε μεταλλικός σκελετός ο οποίος στήθηκε κομμάτι – κομμάτι από το δάπεδο του ισογείου μέχρι την οροφή του ορόφου, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο. Στη συνέχεια έγινε η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σύμφωνα με την μελέτη φωτισμού ώστε να υπάρχει ομοιομορφία χωρίς σκοτεινά σημεία. Τελευταίο στάδιο ήταν η τοποθέτηση της ελαστικής μεμβράνης. Με υπομονή και σύνεση το εξειδικευμένο συνεργείο θέρμαινε τμήμα-τμήμα το υλικό επιτυγχάνοντας την διαστολή και το τέντωμα για την τοποθέτησή του στον σκελετό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτόφωτο γλυπτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο!

Μια διαφορετική εφαρμογή έγινε στην καφετέρια στην Ηλιούπολη. Θέλοντας να δώσει μια ατμόσφαιρα ζεστή και ανέμελη δημιουργήθηκε μια εσοχή στην ψευδοροφή γυψοσανίδας για την τοποθέτηση της μεμβράνης. Αρχικά κατασκευάστηκε το μεταλλικό πλαίσιο όπου τεντώθηκε και τοποθετήθηκε η μαύρη γυαλιστερή ελαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια τρυπήθηκε σημείο – σημείο ώστε να εμφανιστούν οι κεφαλές της οπτικής ίνας στο κάτω μέρος. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει έναστρο ουρανό με διαφορετικούς χρωματισμούς.