Ανακαίνιση ιατρικού χώρου
20
Ιούλ

Εύκολος τρόπος μετατροπής κατοικίας σε ιατρείο

Στην εποχή μας η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ζωή μας. Η αλόγιστη χρήση της σε όλους τους τομείς οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες, στην απομάκρυνση των ατόμων, στην αδιαφορία, στην αποξένωση. Με ανάλογο τρόπο έχει επηρεάσει τον κλάδο της ιατρικής. Η Ιατρική είναι πρωτίστως λειτούργημα. Η υψηλή τεχνολογία έχει τραυματίσει την σχέση ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. Η άσκηση της Ιατρικής από ανθρωποκεντρική, μεταμορφώνεται σταθερά σε βιοτεχνολογική. Η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί εγρήγορση, αποφασιστικότητα και έξυπνες εναλλακτικές επιλογές.

Στα πλαίσια αυτά κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ιατρείων που θα εμπνέουν καταρχήν ασφάλεια, σιγουριά και ζεστασιά στους ασθενείς. Το περιβάλλον στους χώρους εξέτασης και περίθαλψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχολογία και γρήγορη ανάρρωσή τους. Αποφεύγοντας τα απρόσωπα διαγνωστικά κέντρα, ο ασθενής αναζητά την συμπόνια και ενσυναίσθηση του ιατρού παράλληλα με την ιατρική καθοδήγηση, σε έναν χώρο που για την δημιουργία του ο γιατρός έχει αφήσει σημάδια του δικού του χαρακτήρα.

Ιδανική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η μετατροπή ενός χώρου κατοικίας σε ιατρείο. Έτσι ο επισκέπτης – ασθενής εξυπηρετείται σε χώρο οικείο από την καθημερινότητά του, όπως είναι το σπίτι του, και όχι σε ένα ψυχρό μέρος με μεγάλες τζαμαρίες, εκτεθειμένο στα περίεργα βλέμματα των ατόμων. Το προσωπικό στυλ ανακλά στην ψυχοσύνθεση του ασθενούς ευεργετικά καθώς περιμένει στον χώρο αναμονής ή εξετάζεται στο γραφείο.

Η κατοικία προκειμένου να μετατραπεί σε ιατρείο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κάποιες μετατροπές. Ως επί το πλείστων πέρα από τα προφανή (δάπεδα, είδη υγιεινής, φθορές από την πάροδο του χρόνου) χρειάζονται και πιο εκτεταμένες ανακατασκευές, όπως:

  • Αλλαγή στη διάταξη και η διαρρύθμιση των χώρων
  • Νέα πιο λειτουργική οργάνωση και εργονομική διάταξη των επίπλων.
  • Πρόβλεψη θέσεων και εγκαταστάσεων για την τοποθέτηση εξοπλισμού ανάλογου με την ειδικότητα του γιατρού.
  • Χρήση διακοσμητικών στοιχείων για ένα ενιαίο αποτέλεσμα, χωρίς ασύνδετα αισθητικά στοιχεία στον ίδιο χώρο.
  • Δημιουργία μοναδικότητας, χαρακτήρα και ιδιαίτερου ύφους ώστε να φιλικό και να μένει ανεξίτηλο στην μνήμη των πελατών.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και κατάλληλου φωτισμού που να καλύπτει τις ανάγκες του ιατρείου. Κάθε είδος φωτισμού (άμεσος, έμμεσος κλπ.) εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τις περισσότερες φορές η σωστή λύση είναι ο συνδυασμός τους. Η σωστή διακόσμηση σφραγίζεται από τον κατάλληλο φωτισμό, καθώς αποτελεί το κλειδί για την ιδανική ατμόσφαιρα. Ο φωτισμός μπορεί να μεταμορφώσει το χώρο, να συνθέσει ένα περιβάλλον ηρεμίας, ισορροπίας και αισιοδοξίας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την ατμόσφαιρα του ιατρείου και μαζί τη διάθεση των ασθενών.

Βέβαια, μπορεί το ιατρείο να προϋπάρχει κάποια χρόνια σε έναν χώρο και να θεωρεί μια ανακαίνιση ως περιττά έξοδα. Μια ανανέωση θα δείξει ότι υπάρχει δραστηριότητα στον χώρο. Η ανακαίνιση ιατρείου μπορεί να είναι:

  • εκτεταμένη, όπως μια πλήρη ανακατασκευή των χώρων
  • περιορισμένη, κάποιο τμήμα του εξοπλισμού ή το ύφος κάποιων χώρων, αντικατάσταση φθαρμένων αντικειμένων ή επίπλων
  • επιτακτική, λόγω κάποιας ζημίας (πχ στα υδραυλικά) ή προσθήκης νέων μηχανημάτων τεχνολογικού εξοπλισμού (ανάγκη για έξτρα χώρο και παροχές)
  • προαιρετική, για την δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας και ταυτότητας του χώρου

Όμως, για να επιτευχθεί η ανακαίνιση και κατασκευή του ιατρείου όπως ακριβώς το επιθυμείτε και φαντάζεστε είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, όπως ακριβώς το θέλετε, χωρίς σχέδια! Με την ανάληψη της απόφασης για την κατασκευή, είναι λοιπόν πρωτεύον να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό γραφείο. Η Innovo Constructions αναλαμβάνει την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την ανακαίνιση, διακόσμηση και κατασκευή ιατρείου ώστε να πετύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Εργονομία, λειτουργικότητα, αισθητική είναι λέξεις – κλειδιά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία νέων ιδεών και πρωτότυπων λύσεων.

Ας μην ξεχνάμε πως μια ανακαίνιση ή μια κατασκευή ιατρείου αποτελεί μια επιχειρηματική κίνηση ώστε να εξυπηρετούνται εύκολα όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς όσο πιο αποτελεσματικά είναι εφικτό.